Nyíregyháza helyi autóbusz-hálózat megújítása

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata elkötelezett volt amellett, hogy a helyi autóbusz-közlekedést megújítsa, és erre a Mobilissimust kérte fel. A cél a hálózat, a menetrend és az utastájékoztatás teljes megújítása volt.

A koronavírus járvány a 2020 elején megkezdett tervezést felülírta. Az Önkormányzat határozott és gyors döntésével a bevezetés átütemezésre került, helyette a megváltozott utazási igényekhez jobban alkalmazkodó és a munkahelyekre való eljutást segítő új, átmeneti hálózat és menetrend került megtervezésre és bevezetésre 2020 május elején, mely egyfajta előfutára volt a megújuló hálózatnak és menetrendnek.

 

Az átmeneti hálózat és menetrend új eljutási lehetőségeket kínált az utazóközönségnek, bevezetésre kerültek kilencvenes jelzéssel a nagyfoglalkoztatókat a legnagyobb lakóterületekről közvetlenül kiszolgáló viszonylatok, összekötésre kerültek korábbi viszonylatok, melyek a kevesebb átszállással (és kontakttal) való utazást tették lehetővé.

Az átmeneti hálózat és menetrend tapasztalataira alapozva 2020. augusztus 20-án került bevezetésre a megújult belterületi hálózat és menetrend. Új kapcsolatok, ütemes menetrend és erős vasúti csatlakozás jellemzi az új menetrendet. Ilyen léptékű változás példa nélküli volt közelmúltban országosan is. Az utastájékoztatás fejlesztése is jelentős volt, átláthatóbb, egyszerűbb, szabványos méretű menetrendi táblák kerültek kihelyezésre a megállóhelyekre, könnyen érthető hálózati térképek készültek a hálózat egészére és egyes városrészekre is. A Mobilissimus Kft. segítségével a bevezetés előtt a helyi sajtó folyamatos kommunikáció révén tájékoztatta az utazóközönséget a változásokról. A megújulást a helyi Nyíregyházi menetrend applikáció is lekövette, valamint a Google Térkép helyi buszközlekedési adatokkal üzemelő utazástervező funkciója is elindult.