Mik azok az iskolautcák?

Az elmúlt időszakban egyre többet hallhatunk a gyermekközpontú várostervezésről és az iskolautcákról. Az iskolautcák nem csak, hogy biztonságosabbá és egészségesebbé teszik a gyerekek, szüleik és tanáraik életét, hanem kutatások bizonyítják, hogy hozzájárulnak a nyugodtabb, stresszmentesebb mindennapokhoz is.

Bár Magyarországon még csak most kezd elterjedni az iskolautca szókapcsolat, az angol „school streets” fogalma már igen elterjedt a városfejlesztési gyakorlatban. Az iskolautcák célja, hogy közlekedési szempontból biztonságos, egyedi és játékos környezetet teremtsenek az iskola közvetlen környezetében, ezáltal növelve mind a gyerekek, mind a felnőttek jóllétét.

Az iskolautca tehát olyan alacsony vagy zéró kibocsátású utca, ahol a gyermekek biztonságosan közlekedhetnek, játszhatnak, időzhetnek.

 

 

 

Az iskolautcákról szóló tudnivalókat partnerünk, a Magyar Kerékpárosklub Minden, amit tudni akartál az iskolautcákról című cikkében foglalta össze.

 

Az iskolautcákról szólt a III. Kerékpáros klubest is, ahol a meghívott előadók az európai és hazai jó gyakorlatokról, kedvező hatásaikról és tervezési kihívásaikról, valamint a józsefvárosi iskolautca programról beszélgettek. Utóbbit veszi górcső alá a CEAML projekt, megvizsgálva a beavatkozások hatásait. Az esemény felvétele itt visszanézhető.

 

Kép forrása: Magyar Kerékpárosklub / SUSTRANS

A törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola Köztársaság téri alsó tagozatos iskolájában péntek reggel sikeres bringásreggelit tartottak Törökbálint Város Önkormányzata szervezésében. 50-nél is többen érkeztek biciklivel és rollerrel az iskolába a M...
Tovább »

2023. szeptember 22.
A Mobilissimus közösségi közlekedés iránti elkötelezettsége jól ismert, erre büszkék is vagyunk. Ha a szemléletünk aprópénzre váltható, és az utcán láthatóak az eredmények, akkor különösen tudunk örülni. Nyíregyháza és Siófok is a Mobilissimus tervei...
Tovább »

2023. szeptember 22.
Most még nincs nyoma a törökbálinti Bálint Márton Iskola Köztársaság téri épületénél, hogy péntektől új időszámítás kezdődik az iskola környéki közlekedésben: a Mobilitási Napra időzítve megkezdődnek az első fejlesztések annak érdekében, hogy az isko...
Tovább »

2023. szeptember 20.