Mik azok az iskolautcák?

Az elmúlt időszakban egyre többet hallhatunk a gyermekközpontú várostervezésről és az iskolautcákról. Az iskolautcák nem csak, hogy biztonságosabbá és egészségesebbé teszik a gyerekek, szüleik és tanáraik életét, hanem kutatások bizonyítják, hogy hozzájárulnak a nyugodtabb, stresszmentesebb mindennapokhoz is.

Bár Magyarországon még csak most kezd elterjedni az iskolautca szókapcsolat, az angol „school streets” fogalma már igen elterjedt a városfejlesztési gyakorlatban. Az iskolautcák célja, hogy közlekedési szempontból biztonságos, egyedi és játékos környezetet teremtsenek az iskola közvetlen környezetében, ezáltal növelve mind a gyerekek, mind a felnőttek jóllétét.

Az iskolautca tehát olyan alacsony vagy zéró kibocsátású utca, ahol a gyermekek biztonságosan közlekedhetnek, játszhatnak, időzhetnek.

 

 

 

Az iskolautcákról szóló tudnivalókat partnerünk, a Magyar Kerékpárosklub Minden, amit tudni akartál az iskolautcákról című cikkében foglalta össze.

 

Az iskolautcákról szólt a III. Kerékpáros klubest is, ahol a meghívott előadók az európai és hazai jó gyakorlatokról, kedvező hatásaikról és tervezési kihívásaikról, valamint a józsefvárosi iskolautca programról beszélgettek. Utóbbit veszi górcső alá a CEAML projekt, megvizsgálva a beavatkozások hatásait. Az esemény felvétele itt visszanézhető.

 

Kép forrása: Magyar Kerékpárosklub / SUSTRANS

A Mobilissimus brassói közösségiközlekedés-fejlesztési munkájához kapcsolódóan meghívást kapott a romániai közösségi közlekedési hatóságok és szolgáltatók (ROPAT) brassópojánai konferenciájára. A rendezvény idei témája az innováció, integráció és hat...
Tovább »

2024. január 25.
A Magyar CIVINET Innováció a közösségi közlekedésben témában rendezett szakmai találkozót 2023. november 20-án Szombathelyen, a realCity támogatásával, a házigazda pedig Szombathely MJV Önkormányzata volt a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ...
Tovább »

2023. november 24.
Zöld
A városok világszerte számos kihívással néznek szembe: a klímaváltozás, a tiszta és egészséges lakókörnyezet biztosítása, illetve a megfizethető és biztonságos energia kérdései mindenhol égetőek. A problémák egy része a közlekedés területén keletkezi...
Tovább »

2023. november 24.