Mik azok az iskolautcák?

Az elmúlt időszakban egyre többet hallhatunk a gyermekközpontú várostervezésről és az iskolautcákról. Az iskolautcák nem csak, hogy biztonságosabbá és egészségesebbé teszik a gyerekek, szüleik és tanáraik életét, hanem kutatások bizonyítják, hogy hozzájárulnak a nyugodtabb, stresszmentesebb mindennapokhoz is.

Bár Magyarországon még csak most kezd elterjedni az iskolautca szókapcsolat, az angol „school streets” fogalma már igen elterjedt a városfejlesztési gyakorlatban. Az iskolautcák célja, hogy közlekedési szempontból biztonságos, egyedi és játékos környezetet teremtsenek az iskola közvetlen környezetében, ezáltal növelve mind a gyerekek, mind a felnőttek jóllétét.

Az iskolautca tehát olyan alacsony vagy zéró kibocsátású utca, ahol a gyermekek biztonságosan közlekedhetnek, játszhatnak, időzhetnek.

 

 

 

Az iskolautcákról szóló tudnivalókat partnerünk, a Magyar Kerékpárosklub Minden, amit tudni akartál az iskolautcákról című cikkében foglalta össze.

 

Az iskolautcákról szólt a III. Kerékpáros klubest is, ahol a meghívott előadók az európai és hazai jó gyakorlatokról, kedvező hatásaikról és tervezési kihívásaikról, valamint a józsefvárosi iskolautca programról beszélgettek. Utóbbit veszi górcső alá a CEAML projekt, megvizsgálva a beavatkozások hatásait. Az esemény felvétele itt visszanézhető.

 

Kép forrása: Magyar Kerékpárosklub / SUSTRANS

mobility_poverty_webinar_001
Megközelíthetetlen úti célok: Az elérhetőséggel kapcsolatos kihívások elemzése címmel tartott webináriumot a Magyar CIVINET a Román CIVINET valamint, a Cseh és Szlovák CIVINET társszervezésében. A résztvevők az angol nyelvű előadásokat magyar, cseh é...
Tovább »

2024. július 12.
CIVINET_28_talalkozo_Szekesfehervar_012
A Magyar CIVINET Forgalom mérése és elemzése címmel rendezte meg legutóbbi szakmai találkozóját 2024. június 26-án Székesfehérváron, a Griffsoft támogatásával, a házigazda pedig Székesfehérvár Megyei Jogú Város volt. Az eseményt Gertheis Antal, a Mag...
Tovább »

2024. július 05.
Szentendre a NXTLVL Parking INTERREG Central Europe projekt egyik magyar követő városa. A város a Duna mellett fekszik, Budapest közelében, történelmi városközpontja igen sok turistát vonz. Szentendrére nagyon sokan költöztek ki az elmúlt évtizedekbe...
Tovább »

2024. június 11.