Törökbálint Köztársaság téri iskola mobilitástervezése

Törökbálint Város Önkormányzata megbízásából a Mobilissimus munkatársai készítették el a Köztársaság téri iskola mobilitási tervét, mely az iskola környékén tapasztalható mobilitási problémák kezelését, megoldását célozza.

A problémafeltárás része volt a tervet megalapozó felmérések, egyeztetések, bejárások elvégzése, majd ezek alapján egy mobilitási koncepció és javaslatcsomag összeállítása.

Az iskola környezetében tapasztalható mobilitási problémák megismerése érdekében több alkalommal helyszíni bejárásra, illetve szeptember 13-án kamerás és személyes adatfelvételre és számlálásra is sor került a jellemző iskolába járási módok és a reggeli iskolás forgalom lefolyásának megfigyelésére, valamint az iskolába járási módot adott napon vizsgáló ún. kézfeltartásos felmérést is elvégeztünk t a diákok körében és egy online szülői kérdőív is a tervezés megalapozásának része volt.

A feladat fontos eleme volt, az érintettekkel való közös tervezés megvalósítása; a szülőkkel, pedagógusokkal, önkormányzati képviselőkkel való egyeztetések és szakmai workshopok megtartása az iskolai mobilitásról, az érzékelt problémák, lehetséges javaslatok, illetve a módválasztási, útvonalválasztási motivációk és akadályok felmérését célozva.

Az elkészült mobilitási koncepció magában foglalja a forgalomtechnikai, infrastrukturális és szemléletformálási javaslatok meghatározásán túlmenően a javaslatcsomaghoz kapcsolódó hazai és nemzetközi példák bemutatását is.

2023-ban folytatódik a Bálint Márton Általános Iskola Köztársaság téri intézményének mobilitástervezése, mely során a mobilitási koncepció egyes infrastrukturális beavatkozásainak és a fenntartható közlekedés használatának ösztönzését szolgáló soft intézkedések megvalósításának előkészítésére és ütemezett megvalósítására kerül sor. Az iskolai mobilitástervezés és a fenntartható mobilitás iránti fogékonyság növelését célzó akciók, kampányok kulcsszereplőjeként az országban első alkalommal kezdheti meg munkáját iskolai mobilitásmenedzser. A mobilitásmenedzser(ek) képzését és felkészítését követően a 2023 őszén megvalósuló iskolai mobilitási kampányok és akciók előkészítése és lebonyolítása a Mobilissimus munkatársaival közösen történik majd.

 

Megrendelő:

Törökbálint Város Önkormányzata

Teljesítés éve:

2022– folyamatban