PROSPERITY

A közlekedésért felelős önkormányzati szakemberek és a döntéshozók  gyakran egymásnak ellentmondó és különböző érdekeket szolgáló elvárásokkal szembesülnek, például:

  • magas életminőség és erősödő gazdaság fenntartása;
  • a torlódások és a szennyezés csökkentése és ugyanakkor az elérhetőség fejlesztése;
  • mindenki számára hozzáférhető mobilitás biztosítása, korlátozott forráslehetőségek mellett.

A mobilitáshoz tágabb területek is kapcsolódnak, mint az egészségügy, a klímaváltozás, a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség, a zaj- és légszennyezés. A fenntartható városi mobilitástervezés (sustainable urban mobility planning, SUMP) e problémák kezelésében olyan megoldás, mely a helyi lakosság döntésekbe való bevonásával magasabb életminőséget, kevesebb torlódást és kevesebb szennyezést eredményez a városokban.

A CIVITAS PROSPERITY projekt célja, hogy kultúraváltást tegyen lehetővé és segítsen elő, bátorítva a kormányzati szereplőket és önkormányzatokat a fenntartható városi mobilitás-tervezés támogatására. A SUMP módszertan széleskörű elterjedésére fókuszál annak népszerűsítésén és támogatásán keresztül, különösen azokban az országokban, térségekben és városokban, ahol jelenleg kevésbé elterjedt. Ennek érdekében eljárásokat és eszközöket ad a nemzeti és regionális kormányzati szereplőknek, hogy jobban elláthassák vezető szerepüket a SUMP-ok kidolgozásában; valamint szakmai tapasztalatcsere révén és a fenntartható városi mobilitástervezés különböző elemeire, illetve a fenntartható városi mobilitás innovatív megközelítéseire kiterjedő, testreszabott képzési programok biztosításával fejleszti a szakmai kapacitásokat.

A CIVITAS PROSPERITY a fenntartható városi mobilitástervezés európai platformjának tagja. A három éves projekt 2016. szeptember 1-jén indult.