The energy transition in Central and Eastern Europe: The business case for higher ambition

The energy transition in Central and Eastern Europe: The business case for higher ambition

A nulla szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés Közép- és Kelet-Európa számára jelentős lehetőségeket kínál a jobb egészségügyi állapot és életminőség, a gazdasági jólét, valamint a pozitív éghajlati eredmények elérésére. A Prince of Wales’s Corporate Leaders Group (CLG) új jelentése az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, erőforrás-hatékony gazdaságra való áttérés három alapvető területén vizsgálja a gazdasági lehetőségeket és kihívásokat: az épületek energiahatékonysága, a megújuló energiaforrások, valamint a mobilitás területén. Javaslatokat fogalmaz meg a régió vállalatai és kormányai számára a jelenlegi kihívások kezelésére és az energiaátmenet gazdasági lehetőségeinek teljes körű kiaknázására.

A jelentés szerzői Szemző Hanna és Gerőházi Éva (Városkutatás), Gertheis Antal (Mobilissimus), Fülöp Orsolya és Magyar László (Energiaklub) és Ámon Ada (E3G), szerkesztője pedig a Prince of Wales’s Corporate Leaders Group (CLG).

 

A jelentés letöltése

 

A legtöbb közép-kelet-európai országban az építőipar az európai átlagnál nagyobb arányt képvisel a teljes energiafelhasználásban. Így az épületállományon végzett energiahatékonysági beavatkozások ezekben az országokban arányosan nagyobb előnyökkel járhatnak.

Hasonlóképpen, a megújuló technológiák piacának gyors bővülése az elmúlt évtizedben világszerte új, gazdaságilag életképes lehetőségeket teremtett (különösen a nap- és széltechnológiák terén), amelyeket a közép- és kelet-európai régió kihasználhat.

A szocialista időszakból örökölt kiterjedt közösségi közlekedési hálózat számos közép-kelet-európai országban kínál alapot egy hatékonyabb szolgáltatáshoz, több befektetéssel, erősebb gazdasági növekedéssel és fokozatosan kivezetve a régebbi, szennyező járműveket. Szintén nagy az érdeklődés az elektromos mobilitás bővítése iránt a régióban.

A Prince of Wales’s Corporate Leaders Group (CLG) jelentése a folyamatban lévő energiaátmenettel kapcsolatos új lehetőségeket és kihívásokat három alapvető területen vizsgálja: az épületek energiahatékonysága, a megújuló energiaforrások és a mobilitás terén. Megvizsgálja a régió történelmi örökségének összefüggéseit és a jelenlegi társadalmi, politikai és gazdasági tényezőket, az üzleti innováció inspiráló példáira támaszkodva, amelyek megmutatják, mi lehetséges. Javaslatokat nyújt mind az üzleti, mind a politikai döntéshozók számára, kiemelve, hogy ezek a szereplők hogyan tudják támogatni az energiaátmenetet.

A jelentés adatok és dokumentumok elemzésén, valamint 20 Kelet- és Közép-Európában működő vállalat és szervezet képviselőivel folytatott interjúkon alapul.

Javaslatokat fogalmaz meg mind a vállalkozások, mind a kormányok számára kutatások alapján, amelyek a régióra szabott új technológiai megoldásokat mutatnak be, valamint olyan új pénzügyi termékek és szolgáltatások lehetőségeit, amelyek csökkentik a fogyasztók előtt álló költségoldali akadályokat.

Ezen túlmenően a régióban saját tevékenységük szén-dioxid-mentesítése terén példamutató vállalkozások elősegíthetik a megújuló energiaforrások és az éghajlati célok szélesebb körű alkalmazását helyi szinten.

A jelentés felhívja a kormányokat, hogy vázoljanak fel olyan hosszú távú éghajlati terveket, amelyek biztosíthatják a stabil szabályozási környezetet, erősítve a befektetők elkötelezettségét és finanszírozva az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek támogathatják a magánszektor innovációját.

 

Résztvevők

A jelentés az alábbi vállalatok és szervezetek vezető képviselőivel folytatott interjúk alapján készült:

CEE Bankwatch Network, Center of Energy Efficient Solutions (CER), Czech Biomass Association, EFdeN, Estonian Renewable Energy Association, GreenGo Car Europe, Green Policy Institute Bulgaria, Knauf Insulation, KODIS, Krakow Road and Transport Authority, KredEx Estonia, MOL Limitless Mobility, Oszkar.com, Regional Centre for Energy Policy Research, ROCKWOOL Group, Romanian Renewable Energy Association, Signify, Slovak Association of Photovoltaic Industry, Solar Solutions, Tesco PLC, VELUX.