Budapesti agglomerációs kerékpáros stratégia

A Budapest Fejlesztési Központ megbízásából a Mobilissimus-Értékterv konzorcium készíti a Budapesti agglomerációs kerékpárforgalmi hálózatfejlesztési stratégiát (Kerékpáros kertváros), melynek célja, hogy az agglomerációban javuljanak a kerékpározás feltételei.

A szomszédos települések, illetve a Budapesttel közvetlenül határos települések és a főváros között reális alternatíva a végig biciklin megtett utazás, ezért a stratégiának fontos feladata, hogy az agglomerációs kerékpárút-hálózat összefüggő rendszert alkosson, és szervesen kapcsolódjon a fővárosi hálózathoz is. A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia (BAVS) elfogadásával, a vasútfejlesztések felgyorsításával minden eddiginél fontosabbá vált a közösségi közlekedés megállóinak (elsősorban a vasútállomásokon) kerékpáros történő ráhordási lehetőségének erősítése is. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztéséhez hozzátartozik a kerékpárok tárolási és karbantartási feltételeinek javítása is.

Mindez nem csak a közlekedési módok közötti kényelmes és könnyű váltást, a fenntarthatóbb közlekedési módok elterjedését, de a klímavédelmi célokat, valamint az aktív és egészséges életmód elterjedését is szolgálja. A fenti célok előmozdítására a stratégia kiemelkedően fontos eleme a biciklizéssel kapcsolatos szemléletformálás és attitűdváltás elősegítése. A stratégia a Magyar Kerékpárosklubbal való szoros együttműködésben készül.

Vizsgált terület

A vizsgált terület lehatárolása különböző szempontok – például a funkcionális várostérség KSH általi lehatárolása, ingázók aránya, közösségi közlekedési kínálat – együttes mérlegelésével történt meg. A koncepcionális határ az a tágabb terület, amelyre a helyzetértékelést és a koncepcionális szintű tervezést el kell végezni. A szűkebb intézkedési határon belül kell részletesebben kidolgozni és értékelni a javaslatokat, és összeállítani az intézkedési tervet.

Ütemezés

A tervezés ütemezése következetes stratégiai logika mentén épül fel. 2021. augusztus és december között a konzorcium a helyzetértékelésen, a problémák, fejlesztési szükségletek azonosításán dolgozik, melynek részét képezi a lakosság és érintett szervezetek aktív bevonása is különböző kérdőívek, szakmai rendezvények alkalmával.

Ezt követi a koncepcióalkotás fázisa, amely 2021. december és 2022. május között tervezett, mely során a jövőképet és a célrendszert, valamint az ezek elérését szolgáló fejlesztési lehetőségeket határozzuk meg. A projekt harmadik időszakára a tervek szerint 2022. májusa és decembere között kerül sor, ekkor a megvalósítást támogató eszközrendszer kidolgozása, a tervezett fejlesztések értékelése és priorizálása lesz a fő tevékenység.

A stratégia elkészülésével párhuzamosan Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) is készül.

Megrendelő:

Budapesti Fejlesztési Központ (BFK)

Konzorcium:

Alvállalkozók: