Veszprém fenntartható városi mobilitási tervének (SUMP) felülvizsgálata

Veszprém fenntartható városi mobilitási terve (Sustainable Urban Mobility Plan) 2017-ben készült el. A város közlekedése átalakulóban van, a korábbi, egyértelműen személygépkocsira épülő közlekedés számos téren már nem fenntartható itt sem. A város vezetése felismerve a problémát egyre nagyobb hangsúlyt fektet a közúti közlekedés alternatíváira.

Ennek következtében a város közlekedésében 2017 óta igen jelentős változások történtek: új helyi autóbusz-szolgáltató jött létre, jelentős kerékpáros és közúti fejlesztések történtek, illetve a környezet is megváltozott: a COVID-járvány mellett 2022-re a gazdasági problémák és az energiakrízis is teljesen új helyzetet teremtett. Ezt egészíti ki, hogy 2023-ban a veszprémi régió lesz Európa Kulturális Fővárosa és a programsorozat mobilitási igényeinek kiszolgálása jelentős kihívást jelent a város és a térség közlekedése számára. A felülvizsgálat tehát nemcsak aktuális, de sürgető is lett.

A Mobilissimus a Mikroline-nal együtt készítette el a terv felülvizsgálatát. Feladatunk a közösségi közlekedés leírása és értékelése volt, majd ennek alapján a meglévő és új projekteket vizsgáltuk felül és értékeltük.

Munkánk fő fókusza az új helyi autóbusz-közlekedés értékelése volt. Az új városi szolgáltató, a V-busz 2019. január elsejével kezdte meg a működését. A két lépésben teljesen megújuló flotta és a város kezébe kerülő döntési jogkörök korábban ismeretlen minőséget hoztak, igaz, jelentős ráfordítások árán. Az erőfeszítéseknek köszönhetően 2022-re sikerült megállítani a több évtizedes utasszám- és utaskilométer csökkenést, sajnos a 2004-es értékek kevesebb mint felén. A fejlesztés utolsó fázisában elektromos buszok is megjelentek a városban.

A városban és környékén mind a vasúti, mind a helyközi autóbusz-szolgáltatás magas színvonalú, az integráció első lépései is megtörténtek. A város adottságai miatt a vasút szerepe a távolsági közlekedésben tud megjelenni, a városkörnyék kiszolgálásában a helyközi autóbuszok dominanciája biztosan megmarad.

A korábbi SUMP projektjei közül több megvalósult (például a helyi autóbuszbusz-flotta cseréje), továbbra is igény az elektronikus jegyrendszer, a buszok előnyben részesítése és a tarifafejlesztés. Néhány projekt tartalma megváltozott, a célok egy része megvalósult vagy az új helyzetben új prioritások kerültek előtérbe például a helyi autóbusz-menetrend fejlesztésében, a forgalomirányítás és utastájékoztatás területén és az intermodális csomópont kialakításában. Új projektként jelent meg a V-busz telephelyfejlesztése, a Lepsény-Hajmáskér vasútvonal elővárosi célú újranyitása és a 20. sz. vasútvonal elővárosi forgalomra való fejlesztése.

 

További információk és a letölthető dokumentum: Veszprém fenntartható városi mobilitási terve Veszprém MJV Önkormányzata honlapján

 

Megrendelő:

Veszprém Megyei Önkormányzat

Konzorciun:

Teljesítés éve:

2022