Szeged e-mobilitási koncepciója

A városok világszerte számos kihívással néznek szembe: a klímaváltozás, a tiszta és egészséges lakókörnyezet biztosítása, illetve a megfizethető és biztonságos energia kérdései mindenhol égetőek. A problémák egy része a közlekedés területén keletkezik; az ezekre kínált egyik megoldásként nyer teret az e-mobilitás.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata elkötelezett a fenntartható mobilitás mellett; a tiszta közlekedés terén végzett kitartó munkát az Európai Bizottság CIVITAS Legacy Award díjjal ismerte el (2018). A fenntartható közlekedési módok előnyben részesítésén túlmenően ezért döntött Szeged e-mobilitási koncepciójának kidolgozása mellett.

Fontos, hogy az új megoldások a város stratégiai céljainak elérését szolgálják, ezért a koncepció Szeged meglévő terveivel, így különösen Szeged Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájával (FVS) és Fenntartható Városi Mobilitási Tervével (SUMP) összhangban készült. Fókuszában elsősorban a tisztán elektromos járművekkel megvalósuló mobilitás áll.

A Mobilissimus által kidolgozott koncepció áttekintést ad az e-mobilitás fogalmáról, hatásairól, valamint hazai és európai trendjeiről. Bemutatja Szeged e-mobilitási helyzetképét a közlekedési munkamegosztásra, valamint az alábbi ágazatokra kiterjedően: mikromobilitás (megosztott és egyéni), közösségi közlekedés, önkormányzati és közszolgáltatói járművek, személygépjármű-közlekedés; beleértve az infrastruktúra, a járműállomány, valamint a szabályozási és menedzsment eszközök kérdéskörét.

Az európai, nemzeti és városi szakpolitikákkal összhangban kijelöli Szeged e-mobilitási jövőképét, mely az alábbiakat foglalja magába:

 • az egyéni motorizált közlekedés arányának megállítása, szinten tartása;
 • a helyi közösségi közlekedés teljesen elektromos alapra helyezése;
 • a városüzemeltetési járműpark fokozatos elektrifikációja;
 • a magántulajdonú elektromos járművek elterjedésének ösztönzése az állami programokhoz kapcsolódva.

Ennek elérése érdekében 10 beavatkozási fogalmaz meg területen intézkedésjavaslatokat:

 1. Mikromobilitási infrastruktúra fejlesztése
 2. E-roller- és e-kerékpárhasználat ösztönzése
 3. Elektromos közösségi közlekedés infrastruktúrájának korszerűsítése
 4. Elektromos közösségi közlekedés járműállományának korszerűsítése
 5. Önkormányzati és közszolgáltatói járműpark elektrifikációja
 6. Nyilvános töltőhálózat differenciált bővítése
 7. E-autómegosztás ösztönzése
 8. Üzleti célú járműflották elektrifikációjának ösztönzése
 9. Munkahelyi és intézményi e-mobilitási intézkedések támogatása
 10. Kísérleti környezet e-mobilitási megoldások tesztelésére

 

Szeged e-mobilitási koncepcióját Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 2023. november 17-i ülésén elfogadta. A koncepció ITT elérhető.

 

Megrendelő:

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Teljesítés éve:

2023

 

címlapfotó: szeged.hu