Sustainable Urban Mobility Indicators (SUMI)

A fenntartható városi mobilitási indikátorok (Sustainable Urban Mobility Indicators, SUMI) hasznos eszközt jelentenek a városok és a városi területek számára mobilitási rendszerük erősségeinek és gyengeségeinek azonosításához, valamint a fejlesztendő területekre való összpontosításhoz. Ahogy a városok és városi területek folytatják a fenntartható városi mobilitási tervek (SUMP) kidolgozását és az uniós szakpolitikai célok elérésére irányuló munkát, fontos, hogy az elért eredményeket dokumentálják, hogy ezek az eredmények láthatóvá váljanak.

Az Európai Bizottság ezért olyan gyakorlatias és megbízható indikátorok átfogó készletét dolgozta ki, amelyek segítik a városokat mobilitási rendszerük szabványosított értékelésében és az új mobilitási gyakorlatokból vagy szakpolitikákból eredő javulások mérésében. A mutatókat az Európai Bizottság hivatalosan jóváhagyta, és az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (World Business Council for Sustainable Development, WBCSD) által kidolgozott „SMP2.0 fenntartható mobilitási indikátorokon” alapulnak.

A projekt keretében az indikátorokat 50 európai városban tesztelték. A Mobilissimus magyarországi koordinátorként Budapest (BKK) és Szeged számára nyújtott szakmai támogatást az adatgyűjtésben és -feldolgozásban, az indikátorok kiszámításában. A tapasztalatokat és a városoktól kapott visszajelzéseket továbbítottuk a konzorcium számára, az indikátorok módszertanának finomhangolása érdekében.

 

További információk a SUMI projektről:

 

Megrendelő:

Európai Bizottság DG MOVE

 

Fővállalkozó:

Rupprecht Consult (konzorciumvezető)

TRT Trasporti e Territorio

 

Teljesítés éve:

2018–2020