Kerékpáros stratégiák és hálózati tervek

Egy megyei vagy térségi kerékpáros stratégia a célok átgondolásával, a fejlesztési irányok kijelölésével hosszú távon biztosítja a mindennapi és a szabadidős kerékpározás számára szükséges összetett feltételrendszert, és ezzel irányt mutat a kerékpárosbarát infrastruktúrafejlesztés és kerékpáros turizmus fejlesztésében érdekelt szereplők számára. A fejlesztések átgondolt tervezése, összefüggő megyei kerékpárforgalmi főhálózat kialakítása a fejlesztési források felhasználásának is a leghatékonyabb módja.

A megyei kerékpárforgalmi főhálózati terv célja, hogy felmérje a megye és környezete kerékpáros közlekedésének a helyzetét: meglévő hálózatot és annak állapotát, kerékpáros forgalmát, kerékpározhatóságát, a kerékpáros közlekedést akadályozó tényezőket, a hálózat hiányzó elemeit és ezek alapján javaslatot adjon a megvalósítandó fejlesztésekre. A fő célja, hogy megalapozza a megyei fejlesztés prioritásait; vizsgálatra kerüljön hogyan fog majd az adott megyében alakulni a kerékpáros hálózat.
A tervek a megfelelő TOP Plusz felhívások mellékletét képező Megyei kerékpárforgalmi főhálózati terv javasolt felépítése című útmutatónak megfelelő tartalommal készülnek.

A kerékpárforgalmi hálózati terv feladata, hogy felmérje a település és környezete, de minimálisan a kijelölt beavatkozási terület kerékpáros közlekedésének a helyzetét: kerékpáros forgalmát, kerékpározhatóságát, a kerékpáros közlekedést akadályozó tényezőket, és ezek alapján javaslatot adjon a fejlesztésekre annak érdekében, hogy a kerékpáros közlekedés aránya növekedhessen, és minél többen választhassák mindennapi eszközként a kerékpárt.
A tervek a megfelelő TOP Plusz felhívások mellékletét képező Kerékpárforgalmi hálózati terv javasolt felépítése című útmutatónak megfelelő tartalommal készülnek.

Kapcsolódó szolgáltatások: kerékpárútvonal-felmérés