Az EuroVelo 13 Bács-Kiskun megyei szakaszának fejlesztési stratégiája

Az EuroVelo a European Cyclists’ Federation (ECF) projektje, melynek célja, hogy előmozdítsa és koordinálja egy teljes európai kerékpárosútvonal-hálózat létrehozását és működtetését. A legjobb európai gyakorlatokon alapuló, egységes szabványok alapján jó minőségben megvalósuló útvonalak és azok kommunikációja hozzájárulnak, hogy minél többen próbálják ki a kerékpározást, és válasszák ezt az egészséges és fenntartható közlekedési módot – a mindennapi utazásaikhoz és turisztikai célból is.

A jelenleg kijelölt 15 EuroVelo útvonal egyike az EuroVelo 13 – Iron Curtain Trail (EV13), azaz a Vasfüggöny útvonal. A mintegy 10 400 km hosszú, az északi Barents-tengertől a déli Fekete-tengerig tartó útvonal az Európát fél évszázadon át kettéosztó vasfüggöny nyomvonalát követi, a kijelölők szándéka szerint élő történelemóraként, de emlékeztetve a vasfüggöny lebontását követő békére is. Emellett változatos természeti környezetben is vezet Lappföldtől a balti államokon és Közép-Európán át a bolgár-görög határig, 20 országot érintve.

Az EuroVelo 13 útvonal fejlesztése a Bács-Kiskun megyei kerékpáros stratégia víziójának elérését szolgálja. A nyomvonal által érintett térség 12 települése 2017-2018-ban létrehozta a Felső-Bácska–Homokhát Natúrparkot; számukra az EV13 eszköz arra, hogy a kerékpáros turistákat a térségbe vonzza, a települések értékeit összekötve, felfűzve megismertesse a látogatókkal – a fő nyomvonalon túl hálózatosan számos alternatív útvonalat, kitérési és körtúra-lehetőséget biztosítva –, és ezáltal hozzájáruljon a látogatószám, a tartózkodási idő és a turisztikai költés növeléséhez.

Fénykép: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat (1), Felső-Bácska - Homokhát Natúrpark (3, 6), Bácsalmás Város Önkormányzata (4,5)

Az EuroVelo 13 Bács-Kiskun megyei szakaszának fejlesztési stratégiája a nyomvonalak és a szükséges infrastruktúra-fejlesztés meghatározása mellett megfogalmazza a megközelíthetőségre, információs rendszerre, kapcsolódó szolgáltatásokra, fenntartásra és marketingre vonatkozó javaslatokat is.

Az EuroVelo 13 Bács-Kiskun megyei szakaszának fejlesztési stratégiáját a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2019. február 15-i ülésén megtárgyalta és elfogadta.

A dokumentum letölthető a következő linkről: