Dynaxibility4CE

Dynaxibility4CE

A mobilitás új formái, például az összekapcsolt és automatizált vezetés vagy a mobilitás mint szolgáltatás (Mobility as a Service, MaaS) elmossák a mobilitási alternatívák klasszikus definícióit. Ezeknek az új mobilitási trendeknek a közlekedési rendszerekbe és szakpolitikákba való hatékony integrálásához a tervezésnek dinamikussá és rugalmassá kell válnia; ez a megközelítés a Dynaxibility.

A Dynaxibility4CE célja, hogy növelje a közösségi közlekedési hatóságok képességét az új mobilitási trendek kezelésére olyan stratégiák és eszközök kidolgozásával, amelyek erősítik tervezési kapacitásukat. Ezáltal kulcsfontosságú szereplőkké teszi őket az alacsony széndioxid-kibocsátású és alacsony szennyezésű mobilitási rendszerek létrehozásában a városokban és régiókban.

A Dynaxibility4CE a SUMP-jaik előkészítési, helyzetelemzési és tervezési szakaszában fogja támogatni a városokat. Ez magában foglalja az olyan módszertani eszközökre való összpontosítást, mint a levegőminőség mérése, valamint képzéseket és tudásplatformokat a városok előtt álló kihívásoknak való megfelelés érdekében. Ezáltal segít a közösségi közlekedési hatóságoknak dinamikusabban és rugalmasabban tervezni olyan újonnan feltörekvő innovatív megoldásokkal, amelyek a jövőben hozzájárulhatnak a zöldebb és tisztább mobilitási rendszerek létrehozásához Közép-Európa funkcionális várostérségeiben.

A projekt – lehetőséget nyújtva az ismeretek megosztására – elősegíti a partnerek közötti tapasztalatcserét, valamint különböző megoldásokat ajánl a városközpontokban koncentrálódó szennyezés és a kapcsolódó egészségügyi kockázatok közös problémájára.

A Dynaxibility4CE alacsony széndioxid-kibocsátású mobilitástervezési képességeket javító eredménytermékei az alacsony széndioxid-kibocsátású mobilitással és a tiszta levegővel kapcsolatos szakpolitikákhoz kapcsolódnak, és hozzájárulnak az európai célok eléréséhez: hogy 2030-ra a felére csökkentsék a hagyományos autók használatát, és 2050-re 60%-kal csökkentsék a kibocsátást, összhangban a 2015-ös Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezménnyel, amely az üvegházhatású gázok legalább 40%-os csökkentésére hív fel az EU-ban.

Projektünket az Interreg CENTRAL EUROPE program finanszírozza, mely ösztönzi a közös közép-európai kihívásokkal kapcsolatos együttműködést.

A projekt számokban

  • 13 projektpartner
  • 7 ország
  • 7 város
  • 1 millió euró ERFA támogatás

Projektpartnerek

További információért látogasson el a projekt honlapjára, vagy kövesse híreinket Twitter és LinkedIn oldalunkon.