Agglomerációs forgalmi problémák kezelése

A hazai nagyvárosok környezetében az elmúlt évtizedek intenzív lakóterületi fejlődése miatt mára általánosan nagyon kedvezőtlen közlekedési körülmények alakultak ki, amelyeket a klasszikus forgalomtechnikai szaktudással ritkán sikerül jól kezelni. Az iskolák, óvodák környékén kialakuló állapotok (parkolóhelyhiány, torlódások), a kertvárosi területeken megjelenő túl nagy és túl gyors átmenőforgalom, a kiépített forgalomcsillapítások gyakori kudarcai mind egy okra vezethetők vissza: ezek nem forgalomtechnikai, hanem koncepcionális gondok, ezért kezelésüket is ennek megfelelően kell végiggondolni.

A megoldásként gyakran használt beavatkozások (fekvőrendőrök, egyirányúsítások, sebességkorlátozások, tempo 30 övezetek kialakítása) kritikája az a forgalmi helyzet, amit Budapest környékén csaknem mindenhol tapasztalunk. További probléma, hogy az általában szűkös forrásokból kisköltségű megoldások lesznek, ezeknek a hatása pedig még korlátosabb, szerepük inkább a lakosság megnyugtatásában van.

A Mobilissimus élen jár a nehezen megoldható mobilitási kérdések koncepcionális kezelésében. Az agglomerációs térségben gyakori típusproblémákra, mint például az iskolák, óvodák környékének forgalmi viszonyaira, a kertvárosokat sújtó jelentős átmenőforgalom problémáira, a gyaloglás és a kerékpározás hálózatainak hiányára a nagy egészet is szem előtt tartó, működő megoldásokat kínálunk és szükség szerint adaptálunk.

 

Mit ajánlunk?