Szakértő szemmel Törökőrön

Elkezdődött a részletes, műszaki tervezése azoknak a törökőri miniprojekteknek, melyekről a helyi lakosok szavaztak december-januárban: nevezetesen a Tábornok utca környékének forgalomcsillapítása, a vasúti aluljárón való áthaladás biztonságának növelése és az Újvidék tér környékén található intézmények megközelíthetőségének fejlesztése.

Az elmúlt hetekben több szakértői bejárást is szervezett Törökőrön a zuglói önkormányzat a projekt partnereivel és alvállalkozóival, hogy elkezdődhessen a SUNRISE projektben kiválasztott a fejlesztések pontos tervezése.

A műszaki, forgalomtechnikai átalakítások tervezéséért felelős Értékterv Kft. szakértői különböző időpontokban is végigjárták a területet, hogy a különböző napok és napszakok közlekedéséről is legyen benyomásuk.

„Hiszünk abban, hogy jó terveket csak akkor lehet készíteni, ha az embert állítjuk a középpontba. Itt Zuglóban ennek adottak a lehetőségei: ezt várják el tőlünk. Célunk a környezet olyan fejlesztése, amely egyszerre nyújt biztonságos, kényelmes és nyugodt közlekedési lehetőséget a gyalogosoknak, kerékpárosoknak – különösen az iskolába, óvodába, bölcsődébe járók és szüleik számára. Emellett az is nagyon fontos szempont a tervek készítése során, hogy a fejlesztések a helyiek számára is megszokható és megszerethető változást hozzanak, amelyek erősítik a terület lakóterületi jellegét” – mondta Barna Zsolt, a mérnökiroda vezetője.

Külső segítséget is kap a tervezés. A SUNRISE projekt partnere, a nemzetközi hírű Koucky&Partners tervezőiroda munkatársa is idelátogatott Göteborgból, hogy szakmai tanácsokkal segítse a megvalósítást, a helyiek bevonását és az eredmények kiértékelését, mérését.

Az első terveket várhatóan már idén tavasszal megismerheti és véleményezheti a közösség, a kivitelezés és a tesztidőszak pedig az év második felében indul.

Egy másik izgalmas kísérleti projekt is megvalósulhat idén tavasszal: az Újvidék teret kettévágó Szugló utcai veszélyes szakaszról az autóforgalom ideiglenes elterelése és a terület átadása a gyalogosoknak. Ha a kísérlet sikerül, hosszú távon egy újabb jókora, a játékra, sétára, zöldítésre alkalmas területtel gazdagodhat a tér.

 

Forrás: MIZUglónk

Kapcsolódó projekt(ek): 
Forrás: EIT Urban Mobility
2024. január 17-én és 18-án az Új Európai Bauhaus közösség Barcelonában gyűlt össze. Az évente megrendezett esemény a közösség több érdekeltjét hozza össze, legyen az induló vállalkozás, különböző felhívások nyertes projektjei vagy az Európai Bizotts...
Tovább »

2024. március 07.
Vásárosnamény Városháza
Vásárosnamény városa a településen megjelenő közlekedési problémák kezelése érdekében fenntartható városi mobilitási tervet készít a Mobilissimus szakmai közreműködésével. A fenntartható városi mobilitástervezés az Európai Unió megbízásából kidolgozo...
Tovább »

2024. március 07.
Civinet_27_borito
A Magyar CIVINET Forgalomcsillapítás és közterületek újraosztása témában rendezett szakmai találkozót 2024. február 15-én Budapesten, a Griffsoft támogatásával, a házigazda pedig Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata volt, a H13 In...
Tovább »

2024. február 29.