Okos városi mobilitás és közlekedésszervezés

A Magyar CIVINET 2022. február 8-án tartotta meg 23. találkozóját, mely az elmúlt néhány eseményhez hasonlóan a virtuális térben zajlott.

Az első előadást Batinkov Tamás tartotta a GriffSoft képviseletében „Városi mobilitás vizualizációja a SASMob projektben” címmel. A SASMob Szeged projektben hét szegedi nagyfoglalkoztatóval dolgoznak azon, hogy fenntarthatóbbá tegyék a munkahelyi mobilitást. A GriffSoft szerepe a mobil- és webalkalmazások fejlesztése volt. A Greenformers to Work applikáció a munkahelyi mobilitást hivatott fenntarthatóbbá tenni azáltal, hogy a környezetbarát módok használatára ösztönzi a munkavállalókat. A Greenformers Trans a közösségi közlekedési adatok vizualizációjával segíti a közlekedésszervezési döntések meghozatalát. A Greenformers Urban pedig a forgalommérések, forgalomszámlálások és háztartásfelvételek segítségével a forgalomszervezési döntésekhez és a szolgáltatással kapcsolatos döntésekhez járul hozzá.

A lengyel DPK System képviseletében Piotr Kisielewski professzor a közlekedéstervezés és -szervezés optimalizációjának növekvő fontosságáról beszélt, mellyel cégük is foglalkozik. Mivel ma a világ népességének több mint fele városokban lakik, és ez az arány folyamatosan nő, ezzel együtt a közösségi közlekedés szerepe is folyamatosan növekszik, hiszen ez a fenntartható mobilitás egyik alappillére. Egyrészt ahhoz, hogy a közösségi közlekedés fel tudja venni a versenyt az egyéni motorizált módokkal, vonzóvá kell tenni. Másrészt a költségek szempontjából is fontos a szolgáltatás optimalizálása. Az optimalizálásnak hat szintjét lehet megkülönböztetni, melyből három (hálózattervezés, útvonaltervezés, menetrendtervezés) jellemzően a közlekedésszervező feladata, míg a másik három (fordatervezés, emberfordatervezés, vezénylés) a szolgáltatókhoz tartozik. A DPK megoldásai – a CityLineDesigner és a TransERP – mindezekre integrált megoldást kínálnak.

A harmadik előadást a franciaországi székhelyű Gisaia céget képviselő Dolphine Rambaud tartotta. Termékük, az Arlas City városi hatóságoknak, közlekedésszervezőknek és közlekedési szolgáltatóknak nyújt segítséget. A cég a közösségi közlekedés optimalizálásában fejleszt szoftveres megoldásokat, hiszen – az Európai Bizottság felmérésének eredményei alapján – az utasoknak a járatsűrűség, az elérhetőség és a megbízhatóság jelentik a legfontosabb indikátorokat. Az Arlas City alapja a különböző adatbázisok egyesítése és térképi alapon való megjelenítése.

A nagyváradi közösségi közlekedés üzemeltetőjének (OTL) képviseletében Libor László beszélt a közelmúltban üzembe állított Intelligens Közlekedési Rendszerek (ITS) alkalmazás fejlesztéséről. A rendszer célja, hogy innovatív szolgáltatásokat kínáljon a közösségi közlekedés optimalizálásához üzemeltetői és utasoldalról is. A rendszer három alapeleme a flottamenedzsment, az utastájékoztatás és az elektronikus jegyrendszer. Míg az előző kettő 2008 óta van jelen a városban, az e-ticketing 2012 óta, Romániában először itt vezették be. A bevezetésük óta mindháromban jelentős fejlesztések történtek. Az új megoldással az üzemeltetési mutatók jelentősen javíthatók, az utastájékoztatás és a ticketing spektruma pedig hozzájárul egy vonzóbb közösségi közlekedéshez.

A találkozót a BKK-t képviselő Tóth Patrik zárta előadásával „Adatoktól diagramokig – jelenlegi lehetőségek és innovatív módszerek a forgalmi adatgyűjtésre- és elemzésre” címmel. Ő is kiemelte, hogy az integrált, hatékony és gazdaságos közösségi közlekedéshez szükség van adatokra. Ha ezek az adatok több ágazattól és szereplőtől származnak, valamint megbízhatók, akkor a jobb döntések révén nőhet az utasélmény és a hatékonyság, illetve a környezeti terhelés is kisebb lesz. Budapesten az adatgyűjtés többféleképpen történik: utasszámláló mérőeszközök vannak járműveiken, hurokdetektorokat és kamerákat helyeztek el közutakon és néhány kerékpárúton, illetve a MOL Bubitól kereskedelmi adatokat gyűjtenek. Mind a közösségi közlekedés, mind a gyalogos- és kerékpárforgalom-számlálás fejlesztésére vannak tervek.

Megjelent a Magyar CIVINET 26. hírlevele, mely ezen a linken olvasható. A Magyar CIVINET hírlevelére ITT lehet feliratkozni. Aktuális városi közlekedést érintő hírekről és érdekességekről a Magyar CIVINET Facebook oldalán és a Magyar CIVINET Facebook...
Tovább »

2022. május 11.
egri elkerülő
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. közösségi tervezés keretében készítteti el Eger Megyei Jogú Város közlekedésének tehermentesítése érdekében a várost elkerülő közút tanulmánytervét és környezeti hatástanulmányát, a k...
Tovább »

2022. május 10.
sump cycle
2022. május 3-án került megrendezésre Hogyan tervezzük a fenntartható mobilitást? címmel a Magyar CIVINET és az INTERREG Dynaxibility4CE projekt közös online szakmai találkozója. Az esemény két blokkból állt: az első szekcióban a Fenntartható Városi...
Tovább »

2022. május 09.