A kommunikáció szerepe a mobilitásban

A SMARTMOVE projekt zárókonferenciáján a Mobilissimus is képviseltette magát 2016. június 22-én, Kölnben.

A projekt keretében új módszertant fejlesztettek ki a közösségi és környezetbarát közlekedési módok népszerűsítése céljából. Az AMC – Active Mobility Consultancy – megközelítés lényege a közlekedésben résztvevők aktív bevonása a kommunikációs folyamatba, közvetlen (hagyományos és elektronikus direkt marketing, valamint személyes beszélgetések) és közvetett (online felületek, közösségi média) csatornákon keresztül.

A módszerben élesen elválik egymástól a meggyőzés céljából végzett kommunikáció, ahol új utasok megnyerése a cél, illetve az informatív jellegű, amelynek segítségével az adott célcsoportra testreszabott, részletes tájékoztatást nyújt a szolgáltató.

Az AMC módszert nyolc európai városban sikerrel alkalmazták projekt keretén belül. A résztvevő városok esetében mindenhol eltérő kihívásokkal kellett megküzdeni, de a cél ugyanaz volt: a közösségi és környezetbarát közlekedési módok térnyerése. A megoldandó problémák és a kitűzött helyi célok alapján eltérő célcsoportokat szólítottak meg, és a kommunikáció tartalma és módja is ehhez igazodott.

A projekt keretében elkészült útmutatónak köszönhetően AMC módszertani elemei a helyi körülmények figyelembevételével más európai területekre, így magyar városokra is adaptálhatók, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy az aktív kommunikáció bevezetése csak megfelelő szintű szolgáltatások biztosításával lehet sikeres – a résztvevő városokban ezért jellemző volt a kommunikációs kampányt megelőző szolgáltatásfejlesztés.

Ahogy a képeken is látszik, Köln városa tökéletes helyszínt nyújtott a konferenciának: az óvárosra és a modern városrészekre egyaránt jellemző élhető közterületei, valamint logikusan felépített, kényelmes és modern közösségi közlekedési rendszere jó példával szolgál minden résztvevő város számára.

 

A POLIS Hálózat éves konferenciáján, Brüsszelben mutatkozott be a ZERGE, Zalaegerszeg igényvezérelt kisbuszos szolgáltatása. Az előkészítésről, kihívásokról és az első hetek tapasztalatairól Ekés András, a Mobilissimus ügyvezetője tartott előadást. A...
Tovább »

2019. november 27.
A Jazzy Rádió reggeli műsorában (a Millásreggeliben) Ekés András, a Mobilissimus ügyvezetője arról beszélt, hogy Budapesten és környékén a növekvő motorizáció mellett jóval nagyobb a kereslet, mint amit a közúthálózat elbír, és nem lehet cél fenntart...
Tovább »

2019. november 25.
A 2019. november 6-án reggel 10-kor tartott sajtótájékoztató után útjára indult az első igényvezérelt kisbusz Zalaegerszegen, a ZERGE. A ZERGE buszok elindításának célja, hogy olyan területeken is elérhető legyen a közösségi közlekedés, ahol a közelb...
Tovább »

2019. november 06.