Ismét Magyar CIVINET fenntartható városi mobilitási szekció az ÉPKO-n

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a Magyar CIVINET 2021-ben kezdődött együttműködése keretében a 2022. június 9-12. között megrendezett XXVI. Nemzetközi Építéstudományi Konferencia – ÉPKO második alkalommal bővült fenntartható városi mobilitási szekcióval. Az elmúlt évek kihagyása után ezúttal személyes formában, Csíksomlyón megrendezett konferencia több országból gyűjtötte egybe a magyar nyelvű műszaki szakembereket, hogy megosszák egymással eredményeiket és tapasztalatokat cseréljenek.

A Magyar CIVINET fenntartható városi mobilitási szekció Barna Zsolt (Értékterv) szekcióelnök előadásával kezdődött a kerékpárforgalmi hálózatok fejlesztésének tapasztalatairól, melyben az elmúlt 10-15 év magyarországi tapasztalatai alapján kiemelte a hálózattervezés, a közlekedésbiztonsági szempontok és a korszerű előírásrendszer fontosságát.

Farkas Flóra (Takács-Tetra Építész és Mérnökiroda, társszerzők Szikra Csaba és Takács Lajos Gábor) az elektromos járművek tüzeinek az épületek szerkezeteire hatásáról beszélt, melynek az elektromobilitás térnyerése ad aktualitást.

Bachmann Dóra (BME Út- és Vasútépítési Tanszék) a szemmozgás figyelésének vizsgálatát ismertette, melynek segítségével bepillantást nyerhetünk az ember és környezetének kommunikációjába, és megérthetjük, miben más a járművezetők, kerékpárosok és gyalogos vizuális viselkedése.

Gertheis Antal (Mobilissimus) a kerékpározási távolságokra vonatkozó adatokról, a kerékpár módválasztási arányának távolsággal való összefüggéseiről beszélt, amely jelentős szempont a kerékpárforgalmi hálózatok tervezésében – a közlekedési, ill. szabadidős kerékpározás esetében eltérő módon.

Nagy Sándor (Szeged MJV Önkormányzata) a szegedi Oskola utcai fejlesztés példáján mutatta be gyakorlatias módon, hogy a fenntartható mobilitás, városrehabilitáció és kommunikáció hogyan válhatnak egymást támogató tevékenységekké.

A szekciónak jelentőséget adott, hogy köszöntőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését a következő évek egyik legjelentősebb kihívásának nevezte. Az előadásokhoz kapcsolódó cikkek szabadon elérhetők a konferencia kiadványában.

 

Korábbi hír: Magyar CIVINET fenntartható városi mobilitási szekció az ÉPKO-n

Forrás: EIT Urban Mobility
2024. január 17-én és 18-án az Új Európai Bauhaus közösség Barcelonában gyűlt össze. Az évente megrendezett esemény a közösség több érdekeltjét hozza össze, legyen az induló vállalkozás, különböző felhívások nyertes projektjei vagy az Európai Bizotts...
Tovább »

2024. március 07.
Vásárosnamény Városháza
Vásárosnamény városa a településen megjelenő közlekedési problémák kezelése érdekében fenntartható városi mobilitási tervet készít a Mobilissimus szakmai közreműködésével. A fenntartható városi mobilitástervezés az Európai Unió megbízásából kidolgozo...
Tovább »

2024. március 07.
Civinet_27_borito
A Magyar CIVINET Forgalomcsillapítás és közterületek újraosztása témában rendezett szakmai találkozót 2024. február 15-én Budapesten, a Griffsoft támogatásával, a házigazda pedig Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata volt, a H13 In...
Tovább »

2024. február 29.