Érintettek bevonása és közösségi tervezés Zalaegerszegen a SHAREPLACE projektben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Mobilissimus Kft. nemzetközi partnerekkel (Ausztriából, Olaszországból, Németországból és Horvátországból) közösen valósítja meg a következő két évben a SHAREPLACE projektet. A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. A zalaegerszegi pilot projekt két fő területe az igényvezérelt közlekedés (ún. Demand Responsive Trasit, röviden DRT) Zalaegerszegen Gálafej és Toposháza városrészekben, illetve az Ebergényi út térségében, valamint a munkahelyi ingázást támogató telekocsi (carpooling) szolgáltatás bevezetésének tesztelése.

A két pilot projektelem megalapozása érdekében május végéig két-két találkozóra került sor a helyi érintettekkel, a bevonásukkal és a közösségi tervezéssel kapcsolatos gyakorlati ismeretek átadását és a közös gondolkodás elindítását célozva. Az érintett szereplők bevonására (stakeholder engagement) irányuló, illetve a közösségi tervezési (co-design) módszerekhez a projektpartnerek számára az Ulmi Egyetem részéről március 22-23-án, Ulmban megtartott képzés hasznos segítséget nyújtott.

A projekt egyik eleme a ritkán lakott zalaegerszegi területek közösségi közlekedéssel való ellátásának kidolgozása és tesztelése. A célcsoport az érintett területek életvitelszerűen ott tartózkodó lakossága, valamint az ingatlanokat időszakosan látogató telektulajdonosok. Az együttműködés kialakításának első lépéseként megrendezett „élő laboratórium” (living lab) eseményt április 19-én tartottuk a három érintett terület képviselőinek (településrészi önkormányzati képviselők és a helyi lakosságot reprezentáló testületi tagok) részvételével, amelyen az érintettek bevonása és a közös problémafeltárás volt a fókuszban. A második living lab eseményre május 9-én került sor, ahol a résztvevők megismerhették a közösségi tervezés folyamatát, illetve konkrét észrevételeket, javaslatokat is megfogalmaztak a leendő közlekedési szolgáltatás kialakításával kapcsolatban. Továbbá térképeken megkapták a javasolt útvonalakat, ahol bejelölhették az általuk veszélyesnek gondolt területeket/pontokat, javaslatot tehettek potenciális megállópontokra, illetve további útvonalvezetési ötletekkel is segítették a továbbtervezést. 

A projekt másik eleme a megosztáson alapuló autóhasználat (telekocsi – carpooling) ösztönzése a munkába járás során, elsősorban Zalaegerszeg nagyobb munkahelyi övezeteiben. A célcsoport elsősorban a nagyobb munkavállalói létszámmal rendelkező cégek alkalmazottai, akik a munkahelyi ingázást segítő telekocsi potenciális felhasználói lehetnek. Az együttműködésben résztvevők első living lab találkozóját ebben a témában május 9-én tartottuk hat cég képviselőivel, ahol a közös problémafeltárás és ötletelés volt a fő fókusz. A második találkozóra május 24-én került sor, ahol közösen próbáltuk megtalálni a projekt sikerességét befolyásoló kulcstényezőket, a kialakítandó telekocsi rendszer használatának lehetséges ösztönzőit. Egyértelműen azonosították a cégek képviselői azokat a kritikus szempontokat, mint bizalom, vagy rugalmas munkába járás kérdése, amelyek befolyásolják a kialakítandó telekocsi rendszer használatát, elfogadottságát. Ezen tényezők, illetve a leendő használók preferenciájának minél jobb megismerése és figyelemebe vétele nélkülözhetetlen a fejlesztés elemeinek pontos meghatározásához.

A SHAREPLACE projekt mindkét fókuszterületén a közösségi tervezés következő eseményeit várhatóan júliusban tartjuk a résztvevői kör további bővítésével, a fejlesztési tartalom részleteinek közös továbbgondolásával.

Megjelent a Magyar CIVINET 26. hírlevele, mely ezen a linken olvasható. A Magyar CIVINET hírlevelére ITT lehet feliratkozni. Aktuális városi közlekedést érintő hírekről és érdekességekről a Magyar CIVINET Facebook oldalán és a Magyar CIVINET Facebook...
Tovább »

2022. május 11.
egri elkerülő
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. közösségi tervezés keretében készítteti el Eger Megyei Jogú Város közlekedésének tehermentesítése érdekében a várost elkerülő közút tanulmánytervét és környezeti hatástanulmányát, a k...
Tovább »

2022. május 10.
sump cycle
2022. május 3-án került megrendezésre Hogyan tervezzük a fenntartható mobilitást? címmel a Magyar CIVINET és az INTERREG Dynaxibility4CE projekt közös online szakmai találkozója. Az esemény két blokkból állt: az első szekcióban a Fenntartható Városi...
Tovább »

2022. május 09.