Egri elkerülő út – együtt egy élhetőbb városért

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. közösségi tervezés keretében készítteti el Eger Megyei Jogú Város közlekedésének tehermentesítése érdekében a várost elkerülő közút tanulmánytervét és környezeti hatástanulmányát, a környezetvédelmi engedély megszerzésével. A közösségi tervezési folyamat a Mobilissimus Kft. szakmai támogatásával valósul meg.

A projekt 2022. május 4-én mérföldkőhöz érkezett: a tervezők elkészítették az előzetes nyomvonalváltozatokat, melyeket bemutattak a lakosságnak.

A tervezett út három fő szakaszra oszlik:

  • az M25-ös autóút és a 25. sz. főút közötti Eger Keleti elkerülő útszakaszra,
  • a Nyugati átkötésre a 25. és a 24. sz. főutak között, és
  • az Eger-Felnémeti elkerülő szakaszra

A tervezők mindhárom szakaszra két lehetséges nyomvonalat határoztak meg: egy városhoz közelebb eső belsőt és egy várostól távolabb futó külső változatot.

Az előzetes nyomvonalváltozatok kialakításában a tervezők figyelembe vették a lakosságtól és civil szervezetektől a térképes információgyűjtő felületen beérkezett több mint 1500 észrevételt és véleményt, illetve a preferenciafeltáró kérdőív eredményeit is.

A változatok alaposabb bemutatására készült egy infografika és egy animáció (lásd alább):

A nyomvonalváltozatok publikálásra kerültek a projekt honlapján és facebook oldalán is.

A lehetséges nyomvonalakkal kapcsolatos visszajelzésre az érintetteknek egy online kérdőív kitöltésével van lehetőségük. A kérdőív itt érhető el.

A közösségi tervezés következő lépéseként Eger városában helyszíni megjelenés és személyes visszajelzési lehetőség is tervezés alatt áll, illetve később lakossági, szakmai és civil fórumra is sor fog kerülni.

egri elkerülő
Megjelent a Magyar CIVINET 26. hírlevele, mely ezen a linken olvasható. A Magyar CIVINET hírlevelére ITT lehet feliratkozni. Aktuális városi közlekedést érintő hírekről és érdekességekről a Magyar CIVINET Facebook oldalán és a Magyar CIVINET Facebook...
Tovább »

2022. május 11.
egri elkerülő
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. közösségi tervezés keretében készítteti el Eger Megyei Jogú Város közlekedésének tehermentesítése érdekében a várost elkerülő közút tanulmánytervét és környezeti hatástanulmányát, a k...
Tovább »

2022. május 10.
sump cycle
2022. május 3-án került megrendezésre Hogyan tervezzük a fenntartható mobilitást? címmel a Magyar CIVINET és az INTERREG Dynaxibility4CE projekt közös online szakmai találkozója. Az esemény két blokkból állt: az első szekcióban a Fenntartható Városi...
Tovább »

2022. május 09.