Egri elkerülő út – együtt egy élhetőbb városért

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. közösségi tervezés keretében készítteti el Eger Megyei Jogú Város közlekedésének tehermentesítése érdekében a várost elkerülő közút tanulmánytervét és környezeti hatástanulmányát, a környezetvédelmi engedély megszerzésével. A közösségi tervezési folyamat a Mobilissimus Kft. szakmai támogatásával valósul meg.

A projekt 2022. május 4-én mérföldkőhöz érkezett: a tervezők elkészítették az előzetes nyomvonalváltozatokat, melyeket bemutattak a lakosságnak.

A tervezett út három fő szakaszra oszlik:

  • az M25-ös autóút és a 25. sz. főút közötti Eger Keleti elkerülő útszakaszra,
  • a Nyugati átkötésre a 25. és a 24. sz. főutak között, és
  • az Eger-Felnémeti elkerülő szakaszra

A tervezők mindhárom szakaszra két lehetséges nyomvonalat határoztak meg: egy városhoz közelebb eső belsőt és egy várostól távolabb futó külső változatot.

Az előzetes nyomvonalváltozatok kialakításában a tervezők figyelembe vették a lakosságtól és civil szervezetektől a térképes információgyűjtő felületen beérkezett több mint 1500 észrevételt és véleményt, illetve a preferenciafeltáró kérdőív eredményeit is.

A változatok alaposabb bemutatására készült egy infografika és egy animáció (lásd alább):

A nyomvonalváltozatok publikálásra kerültek a projekt honlapján és facebook oldalán is.

A lehetséges nyomvonalakkal kapcsolatos visszajelzésre az érintetteknek egy online kérdőív kitöltésével van lehetőségük. A kérdőív itt érhető el.

A közösségi tervezés következő lépéseként Eger városában helyszíni megjelenés és személyes visszajelzési lehetőség is tervezés alatt áll, illetve később lakossági, szakmai és civil fórumra is sor fog kerülni.

egri elkerülő
2022. szeptember 13-án, kedden, reggel 7 és 9 óra, valamint délután 15 és 17 óra között Törökbálint Város Önkormányzata megbízásából forgalomszámlálásokat és forgalmi méréseket végzünk az iskolakörnyéki közterületeken a jövőbeni mobilitási fejlesztés...
Tovább »

2022. szeptember 12.
Megjelent a Magyar CIVINET 27. hírlevele, mely ezen a linken olvasható. A Magyar CIVINET hírlevelére ITT lehet feliratkozni. Aktuális városi közlekedést érintő hírekről és érdekességekről a Magyar CIVINET Facebook oldalán és a Magyar CIVINET Facebook...
Tovább »

2022. június 30.
Zöld
A fenntartható városi mobilitástervezés az Európai Unió városi közlekedéstervezési koncepciója. A fenntartható városi mobilitási tervek (Sustainable Urban Mobility Plan – SUMP) kidolgozására vonatkozó első útmutató 2013-ban jelent meg, és azóta bőség...
Tovább »

2022. június 29.