Egri elkerülő út – együtt egy élhetőbb városért

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. közösségi tervezés keretében készítteti el Eger Megyei Jogú Város közlekedésének tehermentesítése érdekében a várost elkerülő közút tanulmánytervét és környezeti hatástanulmányát, a környezetvédelmi engedély megszerzésével. A közösségi tervezési folyamat a Mobilissimus Kft. szakmai támogatásával valósul meg.

A projekt 2022. május 4-én mérföldkőhöz érkezett: a tervezők elkészítették az előzetes nyomvonalváltozatokat, melyeket bemutattak a lakosságnak.

A tervezett út három fő szakaszra oszlik:

  • az M25-ös autóút és a 25. sz. főút közötti Eger Keleti elkerülő útszakaszra,
  • a Nyugati átkötésre a 25. és a 24. sz. főutak között, és
  • az Eger-Felnémeti elkerülő szakaszra

A tervezők mindhárom szakaszra két lehetséges nyomvonalat határoztak meg: egy városhoz közelebb eső belsőt és egy várostól távolabb futó külső változatot.

Az előzetes nyomvonalváltozatok kialakításában a tervezők figyelembe vették a lakosságtól és civil szervezetektől a térképes információgyűjtő felületen beérkezett több mint 1500 észrevételt és véleményt, illetve a preferenciafeltáró kérdőív eredményeit is.

A változatok alaposabb bemutatására készült egy infografika és egy animáció (lásd alább):

A nyomvonalváltozatok publikálásra kerültek a projekt honlapján és facebook oldalán is.

A lehetséges nyomvonalakkal kapcsolatos visszajelzésre az érintetteknek egy online kérdőív kitöltésével van lehetőségük. A kérdőív itt érhető el.

A közösségi tervezés következő lépéseként Eger városában helyszíni megjelenés és személyes visszajelzési lehetőség is tervezés alatt áll, illetve később lakossági, szakmai és civil fórumra is sor fog kerülni.

egri elkerülő
2022. június 15 és 17-e között a Magyar CIVINET vendégül látta a Cseh és Szlovák CIVINET 20 fős delegációját. A budapesti tanulmányútjuk célja a budapesti mobilitás és városfejlesztés megismerése volt, fenntarthatósági elemekkel a fókuszban. Az esemé...
Tovább »

2022. június 21.
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a Magyar CIVINET 2021-ben kezdődött együttműködése keretében a 2022. június 9-12. között megrendezett XXVI. Nemzetközi Építéstudományi Konferencia – ÉPKO második alkalommal bővült fenntartható vá...
Tovább »

2022. június 13.
Megjelent a Magyar CIVINET 26. hírlevele, mely ezen a linken olvasható. A Magyar CIVINET hírlevelére ITT lehet feliratkozni. Aktuális városi közlekedést érintő hírekről és érdekességekről a Magyar CIVINET Facebook oldalán és a Magyar CIVINET Facebook...
Tovább »

2022. május 11.